رژیم غذایی صحیح گیاه‌خواری

در آیورودا رژیم دائمی خام‌گیاه‌خواری به دلیل ضعیف شدن آگنی (آتش) گوارش به‌هیچ‌عنوان پیشنهاد نمی‌شود. اما همین رژیم اگر به‌طور کوتاه‌مدت، تحت نظارت یک پزشک و در راستای پاک‌سازی صورت بگیرد گزینۀ بسیار مناسبی است.

در این مطلب می‌خواهیم به رژیم گیاه‌خواری بپردازیم. اینکه اگر فردی از فرآورده‌های حیوانی استفاده نمی‌کند در طول روز، هفته و سال باید چه مواد غذایی جایگزینی را مصرف کند و در سبد غذایی خود قرار دهد. آنچه در وهلۀ اول اهمیت دارد گنجاندن حداقل دو وعدۀ پروتئینی در طول روز است. به‌طور‌مثال اگر در یک وعده تخم‌مرغ مصرف می‌کنید، حداقل یک وعدۀ پروتئینی دیگر نیز در طول روز نیاز دارید. غذاهایی مانند ماکارانی، پاستا با سس گوجه یا سبزیجات و… به‌هیچ‌عنوان ارزش غذایی‌ای را که یک گیاه‌خوار به آن نیاز دارد تأمین نمی‌کند. 

منابع پروتئینی برای گیاه‌خواران

بزرگترین منابع پروتئینی برای گیاه‌خواران بعضی از حبوبات و دانه‌های چرب گیاهی‌اند که مغذی‌ترین آن‌ها لوبیا سفید، لپه، ماش، دال‌عدس و نخود است که غنی‌ترین منابع هستند. در میان دانه‌ها نیز بادام درختی، بادام هندی، تخم‌های آفتاب‌گردان و کدو و کتان(برای کسانی که مشکل کم‌کاری تیروئید ندارند)، دانۀ چیا و دانۀ کینووا از منابع غنی پروتئین گیاهی‌اند. اما باید توجه داشت که مصرف آن‌ها به‌‌تنهایی مناسب نیست. به‌طور مثال اگر کینووا را با هر سبزیجات دیگری مخلوط می‌کنید، در کنار آن می‌توانید از دال‌عدس نیز استفاده کنید؛ کینووا و دانۀ چیا به‌تنهایی کفایت نمی‌کنند.

 تمامی حبوبات به جز دال‌عدس نیازمند این هستند که بین دوازده تا بیست‌وچهار ساعت خیس بخورند و در این زمان هم دو تا سه مرتبه آبشان عوض شود. اگر شما واتایی هستید و بعد از مصرف حبوبات دچار نفخ می‌شوید برای رفع آن می‌توانید مقدار کمی انغوزه به هر کدام از حبوباتی که می‌پزید اضافه کنید. 

یکی از موارد قابل اهمیت در غذاهای گیاه‌خواری، مصرف وعده‌هایی است که سرشار از عشق و پرانا‌ هستند. تا جایی که می‌توانید وعده‌های غذایی را خودتان درست کنید و از غذاهای بیرون‌بر و کارخانه‌ای استفاده نکنید. زمانی که وعده‌‌های غذایی توسط خودتان و با توجه و علاقه تهیه می‌شوند به معنای واقعی سرشار از انرژی خواهند شد. 

آداب غذا خوردن

همچنین می‌توان به چند نکته در مورد آداب غذا خوردن نیز اشاره کرد که اهمیت بالایی دارند؛ نخست اینکه تا حد ممکن غذاهای تازه مصرف کنید و از مصرف غذاهای فریز شده یا کارخانه‌ای بپرهیزید؛ غذاهای کارخانه‌ای یا فریز شده صرفاً کالری مورد نیاز بدن را تأمین می‌کنند و هیچ‌گونه پرانایی ندارند. پرانا از این جهت اهمیت دارد که همۀ ما با پرانا زنده‌ایم و اگر وعده‌های غذایی ما خالی از پرانا باشند بخش‌های مختلف بدن به معنای واقعی تغذیه نمی‌شوند و به مرور زمان برای آن‌ها سوءهاضمه رخ می‌دهد که این اتفاق درنهایت منجر به بیماری‌های مختلف می‌گردد. 

غذا خوردن به‌نوعی می‌تواند شبیه به عبادت کردن است. به همین دلیل لازم است زمان مصرف وعده‌های غذایی تا حد ممکن محرک‌های بیرونی غیرفعال باشند؛ به این معنا که هنگام غذا خوردن صحبت نکنیم، گوشی موبایل در دستمان نباشد و تمام توجه ما به غذایی باشد که در مقابل ما قرار دارد. در آیورودا جملۀ مشهوری وجود دارد که می‌گوید: «ما آب را می‌جویم و غذا را می‌نوشیم». به این معنا که یک لیوان آب را یک‌سره سر نمی‌کشیم و هر جرعه از آن را چند لحظه‌ای در دهان خود نگه می‌داریم. غذا را نیز نمی‌بلعیم بلکه آن را آنقدر می‌جویم تا کاملاً خمیر شود، سپس قورتش می‌دهیم. رعایت این آدابِ غذا خوردن به کل سیستم گوارش ما کمک می‌کند. 

یکی از نکته‌های حائز اهمیت در رژیم غذایی گیاه‌خواری، گنجاندن مواد پروتئینی در وعدۀ صبحانه است. به‌طورمثال می‌توانید شب قبل از خواب دوازده دانۀ بادام را خیس کنید و صبح بعد از پوست کندن میل بفرمایید. علاوه بر این ترکیب گرانولا و شیر بادام غنی‌ترین صبحانه‌ای است که می‌توان مصرف کرد. 

جدول محتوا

آخرین مقالات

1 دیدگاه در “رژیم غذایی صحیح گیاه‌خواری

  1. سلام، این یک دیدگاه است.
    برای شروع مدیریت، ویرایش و پاک کردن دیدگاه‌ها، لطفا بخش دیدگاه‌ها در پیشخوان را ببینید.
    تصاویر نویسندگان دیدگاه از Gravatar گرفته می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محصولات پرفروش